Norweska Narodowa Opera & Balet
Miejsce: Oslo, Norwegia

Architektura: Snøhetta, Oslo
Projekt elektryczny: Bravida Norge AS, Oslo

Góra lodowa stała się dla biura architektonicznego Snøhetta inspiracją dla nowej opery w Oslo. Zlokalizowana bezpośrednio przy porcie, wydaje się wyłaniać wprost z zimnej, przezroczystej wody fiordu Oslo. Precyzyjnie zróżnicowane materiały podkreślają estetykę i oryginalność tego obiektu kultury.
Cechą szczególną tego budynku jest dach, po którym można chodzić, o powierzchni prawie 40.000 metrów kwadratowych. W ten sposób to miejsce wysokiej kultury staje się przestrzenią publiczną, służącą pieszym - bardzo demokratyczne założenie.
Łagodnie wznosi się olbrzymia, przełamana w kilku miejscach rampa z marmuru Carrara tworząc konstrukcję budynku, która pomimo swoich gigantycznych rozmiarów ma delikatny i lekki wygląd. Przyczyniają się do tego między innymi szczególne materiały: Architekci zlecili całkowite pokrycie nadscenia za pomocą aluminium. Ten strukturalny, delikatnie mieniący się materiał, odbija światło dzienne i nadaje budynkowi lekkość.
Więcej znaczyłoby tu mniej: Wolnostojące stele komunikacyjne ze szczotkowanej stali szlachetnej nie naruszają wrażliwej powłoki budynku. Ich zredukowana stylistyka zachowuje szczególną tożsamość fasady.
Stela komunikacyjna z linii designerskiej Siedle Steel, z kamerą wideo, głośnikiem przydrzwiowym, cyfrowym kodowanym zamkiem, przyciskiem wywołania i drugim przyciskiem wywołania dla osób na wózkach inwalidzkich na odpowiedniej wysokości.
Podstawową ideą projektu była ogólnie dostępna aranżacja krajobrazu na dachu jako nowa publiczna przestrzeń miejska. Dzięki temu biuro Snøhetta wygrało w konkurencji z ponad 200 innymi uczestnikami.

Biuro Snøhetta współpracowało przy realizacji z różnymi artystami. Powierzchnie tego zespołu budynków zaprojektowali Kristian Blystad, Kalle Grude i Jorunn Sannes jako grę powierzchni gładkich, chropowatych i strukturalnych. Duńczyk Olafur Eliasson zaprojektował boksy świetlne dla także publicznie dostępnego Foyer.
Lita stal szlachetna systemu komunikacji domofonowej przeciwstawia architekturze niezbędną obecność, bez dominowania w jej różnorodności.

Instalacja komunikacji domofonowej z linii designerskiej Siedle Steel ze spotem LED, głośnikiem przydrzwiowym, przyciskiem wywołania i drugim przyciskiem wywołania na odpowiedniej wysokości dla osób na wózkach inwalidzkich.
Wszystkie instalacje linii designerskiej Siedle Steel firma Siedle projektuje jako egzemplarze unikatowe i konfiguruje je indywidualnie. Dzięki temu można je indywidualnie dopasować do specyficznej sytuacji na budowie i do każdorazowych wymagań w zakresie funkcji.

W przypadku Opery w Oslo były to przede wszystkim komunikacja domofonowa bez barier jak również integracja kontroli dostępu innego dostawcy.
Dostęp bez barier: Przycisk wywołania dla osób na wózkach inwalidzkich dzięki swojemu położeniu umożliwia obsługę także z pozycji siedzącej. Naciśnięcie przycisku aktywuje automatykę otwierania drzwi, która wtedy automatycznie otwiera dostęp do budynku.
© 2017 S. Siedle & Söhne OHG
Drukuj
TOP